top of page

Opprinnelsesland/ hjemland: Danmark/Sverige

Kjært barn har mange navn er det et ordtak som heter, og dette passer til Dansk svensk gårdshund. Dansk svensk gårdshund som er det  offisielt navnet. men den omtales gjere som DSG eller gårdshund. Selv om rasen er gammel så ble den først rasegodkjent i 1985 , da den lille og hardføre gårdshunden i fare for å forsvinne. Det ble arragert en innmønstrig i Sverige  under sammarbeid av  svensk og dansk kennel klubb. De  avls godkjente /innmønstret  hundene  fra innmønsteret hunder fra Sverige og Danmark  som vi i dag kan finne igjen langt langt tilbake i våres hunder stamtavler.. Det er fremdels lov og innmønstre hunder i Danmark av danske statborgere.

Rasen ble annerkjent av FCI i 2008 og det var første gang en DSG kunne delta i et WWW show og motatt titel. Først I Herning  november 2018  over 30 år siden den første innmønstring ble rasen godkjent i FCI  og kan motta internasjonalt sertifikat (CACIB).  Dansk/svensk gårdshund kan nå bli internasjonal champion for nå er prøveperioden  overstått. Dette ble markert med en stor sermoni i Hernin og det var mange hunder fra Sverige og fra Norge og deltok i feiringen i Hering.. Fra å være den enste hunderease i verden  som har to opprinnelseland : både Sverige og Danmark slik som navnet tilsier så er det nå regnet som en dansk rase. Grunnen til  tidligere to opprinellese land var er at rasen utviklet seg mellom landene over tid.Som vi ser på kartet så er skåne i sørsverige  og deler av danmark meget nær  hverandre og den lille hvite hunden med flekker på ble observet på mange gårder i Skåne og i danmark. Derfor har den også blitt kallt Skånsk terrier ,- men rasen har ikke terrier gemytt .

Gårdshundens genetiske opphav er noe uklart , men det ansses og være beslektet med pinscher og til dels med de britiske hvite jakt-terrierne som også Japansk terrier , Jack Russel-og Fox terrieren stammer fra.Det er fremdeles jaktinstinkter i rasen, men dette er veldig individuelt. Noen kan du ha løs i skogen, mens de holder seg i umiddelbar nærhet, andre kan ta seg en avstikker i en kort periode.

Gårdshunden hadde mange ulike funksjoner: Holde hus og fjøs fritt for rotter og mus, være vakthund, hold reven borte fra hønsehuset og å være både voksne og barns tur- og lekekamerat.

Gårdshunden er en hund som trenger en mild og positiv oppdragelse. Den er ypperlig som familiehund, og passer inn hos de fleste familier. De er glad i varme og nærhet, og er ofte å finne liggende foran peisen, under dyna eller helt tett inntil eieren i sofaen.  Den elsker sin familie, og skal ikke være sky eller aggressiv overfor fremmede. Den kan være noe reservert.

Gårdshunden er en aktiv hund, og er meget tilpasningsdyktig. Den er svært robust og blir gjerne med på fjellturer eller sykkelturer. Ute er det full fart, inne er det ro og kos som gjelder. De fleste har med andre ord en fin ”av-knapp”, men kan allikevel oppleves som svært aktive som unghunder før de ”lander”.

Rasen kan varsle når det ringer på døra, men er ingen ”gneldrehund”.

Gårdshunden er plassert i gruppe 2 (Pinscher, Shcnauzer, Molosser og Sennenhunder).

Dansk/svensk gårdshund er en rase må få helseproblemer. Den anses for en sunn og frisk rase, som oppnår en høy alder og beholder sin vitalitet lenge.

Det foreligger ingen rasespesifikke sykdommer innad i rasen.

 

Bruksområde:

Den er svært lærevillig, og siden rasen er liten og lett, med mye fart og intelligens, blir den i dag i økende utstrekning brukt i ulike hundesporter som agility, rallylydighet, spor-trening og lydighet. I Sverige har rasen blitt benyttet under villsvinjakt, og her i Norge har vi én hund som er godkjent som redningshund.

 

RASEBESKRIVELSE FOR DANSK-SVENSK GÅRDSHUND

Helhetsinntrykk Liten, kompakt, nesten kvadratisk. Eksteriørt sent ferdigutviklet.

Viktige proporsjoner: Rektangulær i forholdet 9:10. Forholdet mankehøyde : brystdybde = 2 : 1

Adferd/ temperament: Våken, intelligent, livlig.

Hode: Trekantet, forholdsvis lite.

Skalle: Temmelig bred, svakt hvelvet.

Stopp: Godt markert.

Nesebrusk: Fargen i henhold til fargen på flekkene.

Snuteparti: Godt utfylt, avsmalnende uten å være snipete. Noe kortere enn skallen. Rett neserygg.

Kjever/tenner: Kraftige kjever. Saksebitt, jevne velutviklede tenner. Tanbitt tolerert.

Kinn: Markert uten overdrivelse.

Øyne: Middelsstore, svakt rundede og verken dyptliggende eller utstående. Uttrykket våkent og mildt. Noe lysere tillatt hos hunder med gule eller sjokoladebrune flekker.

Ører: Middels store. Rosenører eller ører tippet forover så minst halvparten av øret tipper forover og ligger tett inntil kinnene. I begge tilfelle skal øret være bøyd akkurat over skallelinjen.

Hals: Middels lang, kraftig, lett buet nakkelinje. Ikke løs halshud.

Forlemmer: Helhetsinntrykk: Rette og parallelle. Frontens forholdsvis bred i forhold til brystkassens bredde.

Skulder: Skråstilt. Overarm: Skråstilt. Mellomhånd: Sterk og spenstig.

Poter: Små, ovale og nesten samlet.

Kropp: Kompakt med god substans.

Lend: Kort, bred og svakt hvelvet.

Kryss: Lett avrundet.

Bryst: Langt, dypt, romslig, godt hvelvete ribben.

Godt markert forbryst.

Underlinje/buk: Bare lett opptrukket.

Hale: Ikke for høyt ansatt. Naturlig lang hale eller medfødt kort stumphale. Halen skal bæres rett eller svakt bøyet eller sigdformet.

Baklemmer: Helhetsinntrykk: Velvinklet i kne- og haseledd. Parallelle og med god muskulatur.

Lår: Ganske brede.

Knær: Velvinklete.

Haser: Velvinklete.

Poter: Som forpoter.

Bevegelser: Livlige og frie.

Pels: Hårlag: Hård, kort og glatt.

Farge: Hvitt skal dominere med en eller flerfargede flekker i forskjellige kombinasjoner (sort, tan, brun og forskjellige nyanser av rød). Med eller uten tantegninger. Småflekking tilltatt.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde: Hannhunder: 34-37 cm, ± 2 cm Tisper: 32-35 cm, ± 2 cm

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er og dens effekt på hundens helse og velferd.  Elegant helhetsinntrykk  Smal front.  Lavstillet  Manglende dybde i brystkassen  Flat eller kort brystkasse  Avfallende kryss  Ståører  For lang hals  Hale krøllet eller hale båret flatt over ryggen

Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.  Aggressiv eller meget sky.

OBS Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass. Norsk Kennel Klub, 26. mai 2010

 

info er fritt gjengitt etter følgende kilder:

rdsg klubben, norsk kennel klubb. informasjon fra dommerer og hundeeier som

IMG_6158_edited.jpg
IMG_8549.jpeg
IMG_6121.JPG
#dansksvenskgårdshund  #dansksvenskgårds
A very happy little girl 😊
nv-07-Aridgeocrat´s-Tjorven-headshoots.p
Nuch+Aridgeocrat´s+Lille+My.JPG
Untitled
images-27.jpeg
IMG_6176.JPG

Dansk svensk gårdshunds historikk og standar

IMG_8647.jpeg
IMG_8491.jpeg
bottom of page